Зодиакални знаци

Ако зодиакът представлява основната  координатна система, върху която се проектират небесните тела, то зодиакалните знаци олицетворяват звездната матрица или тялото на вселенския организъм, с който астрологът работи. Според античната астрологична доктрина, освен че всеки един знак е отражение на съставните си части, той се проявява по характерен начин според своята собствена божествена природа. Както научихме от страницата посветена на зодиака, в астрологията съществуват различни видове координатни системи, които разглеждат зодиакалните знаци по различен начин. Някой от тях взимат за отправна точка кардиналният тропичен кръст, други лунните месеци, а трети конкретни съзвездия и неподвижни звезди. Въпреки, че най-често използваният зодиак в съвременната астрология  е Тропическият утвърден от Птоломей, почти всички ранни елинистични астролози работили с фиксираният вавилонски , който всъщност е Сидеричен.

 Фиксираният вавилонски зодиак

Фиксирания вавилонския зодиак е изцяло звезден и е базиран на реалното астрономическо положение на съзвездията. Въпреки, че той подобно на тропическия също е съставен от дванадесет 30 ° звезди участъка, при него всяка една звездна фигура изрисувана със светлина на небето се взима предвид. Този зодиак може лесно да бъде разпонзат по това, че при него неподвижната звезда „Алдебаран“– окото на съзвездието „Телец“ се намира точно в 15°, докато неговия южен рог в 30°, завършвайки по идеален начин цялостния облик на небесният бик. Звездата  „Регулус“ –  сърцето на лъва се намира точно в 5° на съзвездието, докато “Антарес“ – сърцето на скорпиона в 15°В книгата си антична астрология том I Румен Колев пише:За пръв път този зодиак бил открит от асириолога Куглер, а по-късно потвърден от изследването на Хубер.  Доказателствата се намират в т.нар.  „микро-зодиакални“ текстове. Най-ранните сведения за този зодиак е, че той е бил в основаната на системата на третия Хермес, който някъде около 830 г. пр. Хр. във Вавилон, реконструира системата на първия Хермес от преди потопа.

 

Тук виждаме компютърна визуализация на фиксирания вавилонски зодиак заедно с неговите дванадесет съзвездия изчислен за съвременната епоха.

Този зодиак е наречен „фиксиран“, защото от астрономическа гледна точка всички неподвижни звезди, изграждащи неговото звездно тяло, винаги са били и ще си останат приблизително в същите градуси. Причината за това е, че поради огромната си отдалеченост от земята, тяхното изместване е до толкова незначително, че те реално изглеждат неподвижни. В този ред на мисли астрологичното влияние на дванадесетте зодиакални съзвездия няма да се промени особено през вековете, както би се случило с характеристиките на дванадесетте тропически сектори от зодиака на Птоломей. Именно характерната устойчивост на фиксираният вавилонски зодиак дава възможност на астрологът при работа с него да използва по един много по-правилен начин астрологичната информация оставена ни от нашите древните събратя през хилядолетията под формата на трактати, примерни хороскопи и митовете. Това е и причината в книгата си „Индийска астрология“, Фьодор Грузинов, който е един от пионерите в преводите и реконструкцията на древни астрологични текстове да напише: „Може ли астрологията да бъде „правилна“ при прилагането на „неправилния зодиак“. На такъв въпрос ще отговорим с „Да“, но за даден къс период от време, за който се правят  „временни“ наблюдения и изводи“. Така по западния зодиак и по положението на планетите в него се правят наблюдения много от скоро. След като сме получили „наследството“ на средновековните майстори-асторлози и започнахме да добиваме статистически материал от новите наблюдения, датиращи се от края на 19-ти век и през 60-те години на 20-ти век. Ако се върнем към времето на Фирмикус Матернус  около 300 г. от н.е. ние ще видим, че например знакът на Рака се свързва със Сърцето. Ако надникнем и над астрологията на Питамаха датирана на над 5000г. ние пак ще намерим че знакът на Рак управлява сърцето. Ако вземем Вашиста, от преди около 4500г. ще открием отново същото. Същото е и при Варха Михира роден през 416г.  от н.е. В този голям диапазон ние винаги намираме едно и също Рак – сърце. Обаче новата западна астрология свързва сърцето не със знака на Рак, а на Лъва. Защо? Защото такива са наблюденията на съвременните астролози използващи Тропичния зодиак.“  Към казаното тук Фьодор Грузинев прилага и следната схемата:

Под названието подвижен зодиак авторът визира именно тропическата координатна система използвана днес. Митологията също потвърждава казаното от него, защото в гръцкия пантеон божественото съответствие на зодиакалното съзвездие "Рак" е богинята Хестия, чието име в буквален превод означава сърце!

От казаното по-горе разбираме, че сидералня зодиак до голяма степен запазва характеристиките на зодиакалните знаци за дълъг период от време – над 5000 г. докато съвременния тропичен зодиак е валиден за много къс времеви период.  Този негов недостатък не позволява натрупването на солидно астрологично знание, поради непрестанното движение на земната ос. Поради тази причина сме склонни да твърдим, че  тропичната координатна система до голяма степен е изгубила своите предишни астрологични достойнства, и колкото повече напредва времето, толкова по-невярна ще става тя. Това естествено не означава, че тропическите сектори не притежават свое астрологични влияние, а тъкмно обратното. Във Вавилон също е съществувала добре развита тропическа система, но е използвана по различен начин, служейки, като помощно средство към основният зодиак, който бил Сидеричния! В съвременната астрология обаче се случва точно обратното. Западните астролози използват изцяло тропичния зодиак, слагайки каруцата преди коня. Естествено, ако „конят“ е достатъчно силен той би могъл  да избута „каруцата“, но със сигурност не с ефективността, с която би могъл да я издърпа, защото както вече знаем, в природата съществуват фундаментални принципи, които не могат и не бива да бъдат нарушавани!

Дванадесетте зодиакални знака от фиксирания вавилонски зодиак

Овен

Овен

Везни

Везни

Телец

телец

Скорпион

Скорпион

Близанци

Близнаци

Стрелец

Стрелец

Рак

Рак

Козирог

Козирог

Лъв

Лъв

Водолей

Водолей

Риби№2

Риби

Дванадесетте зодиакални знака
от фиксирания вавилонски зодиак

Овен

Овен

Телец

телец

Близанци

Близнаци

Рак

Рак

Лъв

Лъв

Везни

Везни

Скорпион

Скорпион

Стрелец

Стрелец

Козирог

Козирог

Водолей

Водолей

Риби№2

Риби

На схемата по-горе умишлено сме запазили стандартния ред, по който се подреждат съзвездията, започвайки от съзвездието Овен и завършвайки с Риби, единствено с цел по-лесно възприемане от читателите. Всъщност според античната астрологична доктрина трябва да започнем отброяването не е с Овен,  както е прието днес, а със съзвездието, в което се случва пролетното равноденствие. В астрономическата епоха на Риби, в която все още се намираме, първият зодиакален знак е логично да бъде Риби, защото именно той изгрява по време на пролетното равноденствие. Това е и причината, хората родени под това съзвездие да възприемат качества, като царственост, инициативност, енергичност, и действеност, които съвременните астролози приписват на тропическият Овен(сидерични риби)! Накрая, но не на последно място е важно да бъде разбрано, че разликите между фиксираните звездни образи, използвани при Сидеричния зодиак и нематериалните тропически сектори използвани при Тропическата система възникват единствено тогава, когато започнем да сравняваме тези два Зодиака. В действителност, наблюдавайки звездното небе, ние ще видим истинските живи неподвижни звездни образи, с които работи фиксираният вавилонски сидеричен зодиак, както е било и винаги ще бъде!

Искаш да научиш повече?

Подробна информация за характеристиките на всеки един  от дванадесетте зодиакални знаци, божествата свързани с тях, както и още много други интересни факти за античната астрология и митология ще откриете в Царицата на науките, както и на нашите астрологични курсове и семинари

За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас на посочените контакти.

Искаш да научиш повече?

Подробна информация за характеристиките на всеки един  от дванадесетте зодиакални знаци, божествата свързани с тях, както и още много други интересни факти за античната астрология и митология ще откриете в Царицата на науките, както и на нашите астрологични курсове и семинари

За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас на посочените контакти.