Първични субстанции и елементи

 

Четирите първични субстанции

Според херметическо учение всичко във вселената е двойнствено и притежава свое „Положително – Активно – Мъжко проявление“, или „Отрицателно – Пасивно – Женско“. Древните мъдреци вярвали, че цялата вселена е изградена от взаимодействието между тези противоположни изначални космически енергии. В астрологията с терминът „първични субстанции“ визираме най-фините частици изграждащи един хороскоп и съответно човешката душа. От анатомична гледна точка, те могат да бъдат асоциирани с „атомите“ на огромният вселенски организъм, от които са изградени всички материални и нематериални форми съществуващи в него. В митовете на сътворението на Месопотамия, Египет и Гърция, различните проявления на тези първични субстанции са олицетворени от конкретни божества, които според свещените текстове оформили света. В по-късната римска митология, тези изначални космически енергии били наименувани с познатата ни терминология  „Топло, Влажно, Студено и Сухо“. Алхимиците вярвали, че за да бъде реализиран, какъвто и да било творчески процес, трябва да присъстват положителното „мъжко“ и отрицателното „женско“ начало. Така в новородената вселена основният активен принцип бил наречен „топло, докато основният пасивен „влажно, но тъй като в природата всичко е двойствено, към тези две субстанции били прибавени и техните противоположности – „студено и сухо“. В книгата „Астрология на древните“ Фъодор Грузинов дава подробни разяснения по отношение на активността и пасивността на всяка една от четирите първични субстанции. Той пише: Топло и студено се смятали за по енергични от влажно и сухо, за това са ги наричали мъжки – активен принципи, докато влажно и сухо – женски – пасивен. При това топлото се смятало за по-енергично от студеното и по отношение на него било активно. Сухото било по-силно от влажното и по отношение на него било активно.

Топло: В астрологията топлото представлява изключително мъжка субстанция. То е активен, динамичен и съживяващ. Свързва с жизнената сила и творческата енергия.  Стреми се към растеж и експанзия.

Влажно: Влажното е изключително женска субстанция. То е пасивен и материализираш. Подобно на топлото се свързва с процеса на  сътворяване, но като възприемащ (пасивен) принцип. То е оплождащ, размекващ, адаптиращ,  пренасящ  и успокояващ.

Сухо: То е противоположен на влажното. По природа е смесен, клонящ към мъжки. Свързва се с напрежението и раздразнението. Стреми се към потискане и принудително спиране на процесите. Той е изсушаващ, вкочаняващ и носещ напрежение.

Студено : То е противоположен на топлото. По природа е смесен, клонящ към Женски. Свързва се с отслабването и поглъщащата енергия. Стреми се към забавяне, свиване и поглъщане на всичко у себе си.

В астрологията е прието, че в своето взаимодействие те създали своите по-сложни братя, които днес наричаме „Стихии“ (Огън, Въздух, Земя и Вода), както и всички по-сложни астрологични сигнификатори, каквито са неподвижните звезди, съзвездията и планетите.

Четирите елемента

Четирите елемента, познати още като „Стихии“ са производни на „четирите първични субстанции“ и представляват молекулите на огромния вселенски организъм, изграждащ неговото космическо тяло. В астрологията е прието, че всяко едно от дванадесетте зодиакални съзвездие притежава природата на конкретна стихия, което му предава и характерни качества. Например съзвездията Овен, Лъв и Стрелец са класифицирани, като огнени, докато Телец, Дева и Козирог, като земни. По същия този начин се счита, че Близнаци, Везни и Водолей са въздушни съзвездия, докато Рак, Скорпион и Риби – водни. 

Според класическите текстове, за да получим информация за начините на изява на всяка една от четирите стихии трябва да комбинираме специфичните качества на субстанциите, от които е изградена тя, което е и причината да приложим кратка схема, съдържаща характеристиките на всяка една от тях.  

Огън  

 • Състав: (топло + сухо)
 • Проявление:  Този елемент се свързва с активността, плодовитостта и възбудимостта на всички нива, като активен мъжки принцип.
 • Ключови думи: творческа сила, смелост, инициативност, пламенност, буйност, разрушителност и т.н.

Въздух

 • Състав: (топло + влажно)
 • Проявление: Този елемент се свързва с подвижността, менталността и адаптивността на всички нива, като активен мъжки принцип.
 • Ключови думи: интелектуалност, порядък, гъвкавост, виталноствъзприемчивост, нервност, непостоянство и т.н.

Земя

 • Състав: (студено + сухо)
 • Проявление: Този елемент се свързва с неподвижността, структурата и стабилността на всички нива, като пасивен женски принцип.
 • Ключови думи: търпение, дисциплинираност, методичност, практичност, рутина, консерватизъм, егоизъм и т.н.

Вода

 • Състав: (влажно + студено)
 • Проявление: Този елемент се свързва с пасивността, плодовитостта и адаптивността на всички нива, като пасивен женски принцип.
 • Ключови думи: спокойствие, меланхоличност, мекота, инертност, пасивност, сензитивност, хаотичност  и т.н.

Четирите елемента в митологията на Месопотамия, Египет и Гърция

Както вече споменахме,  митовете на сътворението са изключително красноречиви по отношение на четирите стихии.  В действителност дълбоката причина за тяхното съществуване е основно окултна, и е пряко свързана с мистичното звездно учение и осъзнаването на природните процеси случващи се във вселената. В античната митология характеристиките на всеки един от утвърдените по време на средновековието четири елемента бил свързан с конкретно стихийно божество съществувало през „Първото време“ – религиозен термин, който се съдържа в древноегипетските свещени текстове, отнасящ се до онзи отминал период, когато вселената била потопена в хаотичните води на Нун – божество пряко свързано с елемента вода. В гръцката митология елементът огън бил свързан с бог Ерос,  който оплодил изначалното яйце, от където произлязъл света, докато земния с Гея, която се превърнала в майка на зараждащият се живот. В митологията на древен Египет това са боговете Атум и Геб. По същия този начин в митологията на Месопотамия, Египет и Гърция въздушния елемент е управляван от три могъщи царски божества – Енлил, Шу и Кронос, които собственоръчно утвърдили новият вселенски порядък, разделяйки Небето от Земята.

Искаш да научиш повече? ​

Подробна информация за астрологичното значение на четирите елемента, връзката им с боговете от езическия пантеон, както и още много други интересни факти за античната астрология и митология ще откриете в Царицата на науките, както и на нашите астрологични курсове и семинари

За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас на посочените контакти.

Искаш да научиш повече? ​

Подробна информация за астрологичното значение на четирите елемента, връзката им с боговете от езическия пантеон, както и още много други интересни факти за античната астрология и митология ще откриете в Царицата на науките, както и на нашите астрологични курсове и семинари

За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас на посочените контакти.